• Gradovi

   Дани Републике Српске у Србији

  Министар Клокић јуче у Суботици званично затворио манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2018.

   Министар за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске Златан Клокић јуче је у Суботици на Тргу слободе званично затворио овогодишњу манифестацију Дани Републике Српске у Србији. Министар Клокић је истовремено затворио и манифестацију Завичајни дани 2018. – Фестивал народних песама, обичаја и игара.

  Програм у Суботици почео је у 18 сати када се, у име организатора Завичајних дана 2018, на Тргу слободе обратио Биривоје Вукајловић, председник Савеза српских удружења Севернобачког округа, који се захвалио Граду Суботици на гостопримству и истакао да је то средина у којој сви имају могућност да његују и показују своје националне особености и чувају своју традицију. Вукајловић је посебно нагласио срећну околност да се обе манифестације, Завичајни дани 2018. и Дани Републике Српске у Србији, истовремено завршавају.

  Срђан Самарџић, члан Градског већа Суботице, рекао је да овај град примјер доброг и мирног суживота свих народа и да је срећан што је то тако, јер само ако нико никог не угрожава људи могу да живе мирно и слобоно.

  Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији које је организатор манифестације Дани Републике Српске у Србији, рекао је да је наша манифестација и ове шесте године показала блискост нас са оне са нама са ове стране Дрине и још једном потврдила да је ријеч о једном народу, једном језику и писму, једној култури и вјери православној, те да су мале посебности настале географским и државним одвојеностима оне такође мале разлике које нас још чвршће везују једне за друге. Цицовић је посебно нагласио да је и порука која је са овогодишње манифестације упућена израз жеље и воље, народне и политичке, да само у том заједништву, у саборности и јединству можемо сачувати своју културу и традицију, свој језик и своју ћирилицу, и своју вјеру – као основне одреднице народа којем припадамо.

  Преносећи поздраве предсједника Републике Српске господина Милорада Додика и предсједнице Владе Републике Српске госпође Жељке Цвијановић окупљеном народу и учесницима обе манифестације, министар Клокић је рекао

  Да им те поздраве преноси „у увјерењу да манифестација Дани Републике Српске у Србији – не само да сваке године добро осликава оно што се догађа на пољу науке, културе, умјетности, просвјете и привреде у Републици Српској, него је за шест година постала и један од најчвршћих мостова који спајају Републику Српску и Републику Србију.   

  – Вјерујем да ће и убудуће бити тако, јер, као што је увијек бивало и бива да је сваки посао одраз стања у средини у којој настаје и развија се, тако ће и ова манифестација и убудуће  напредовати, као што у сваком смислу напредује Република Српска. У том увјерењу, драги пријатељи и земљаци, ја и сагледавам будућност свих послова и свих могућности у будућности Републике Српске, како сваког грађанина у њој, тако и њене укупности – рекао је министар Клокић и потом додао               да на подсјећа „у најдубљем увјерењу да ће и избори који се приближавају показати да народ у Републици Српској итекако добро зна ко је и како уздигао Републику Српску,  те да ће тој политичкој опцији и тим људима и овог пута дати свој глас, дати своје неподијељено повјерење.

  – Република Српска је заједница мира и слободе и ови избори ће показати да ће тако и убудуће бити. Исто тако, вјерујем да ће и манифестација Дани Републике Српске у Србији, која је ове године имала 25 програма у 19 градове Србије у 35 извођења, и даље напредовати и развијати и да ће слиједеће године имати и више програма, и у више градова – рекао је министар Клокић и додао да се манифестација Дани Републике Српске у Србији 2018. затвора програмом манифестације „Завичајни дани 2018“, која тим програмом истовремено затвара и своје овогодишње успјешно трајање.

  У културно умјетничком програму, који је трајао до 20 сати, када је на програму био заједнички концерт Марка и Маринка Роквића, учествовали су: ансамбл народних игара из Вуковара, културно-умјетничка друштва „Александрово“ из Суботице, „Лијешће“ из Лијешћа, „Ђурђевак“ из Кљајићева, „Јека“ из Обреновца, „Јован Дучић“ из Требиња, Марко Орешковић“ из Бачког Јарка, „Вук Караџић“ из Бачке Тополе, женска пјевачка група „Пригревица“ и мушке пјевачке групе „Крајина“ и „Банија“ из Суботице.

  У Београду је јуче у 12 сати, у свечаној сали Удружења књижевника Србије приказан књижевни портрет српског пјесника Зорана Костића. Био је то посљедњи у низу овогодишњих књижевних портрета у оквиру манифестације Дани Републике Српске у Србији. О Костићу као пјеснику и преводиоцу са руског говорио је водитељ, такође пјесник Миљурко Вукадиновић, а критички осврт са доста аналитичких детаља пружио је Мирко Вуковић, књижевник о чијем је стваралаштву дан прије говорио баш Зоран Костић. Да су оцјене Вукадиновића и Вуковића биле тачне показале су пјесме које је Костић читао (највише из књиге „Плусквамперфект“) и аплаузи публике, која је с тим пјесником провела чак пун сат и двадесет минута. – Костић је – рекао је Вукадиновић – путујућа књижевност. Њему је свуда, где год дође, завичај: било да је у Црној Гори где је рођен, било у Републици Српској где  се уталио, било у Русији која му је препородила душу и ум.

                Дани Републике Српске у Србији 2018, подсјетимо, били су ове године у 19 градова, имали су 25 програма у 35 извођења. Манифестацију је 3. септембра у Комбанк дворани – Дому синдиката свечано отворио предсједник Републике Српске господин Милорад Додик, а јучерашњим затварањем у Суботици отворене су припреме за сљедећу манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2019.

  Љ.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com