• Gradovi

  Ниш коначно добија Храм културе

  Ниш – На локацији некадашње гараже Саобраћајног предузећа „Нишескпрес”, која је пре неколико година пресељена из центра града, у Нишу ће ускоро почети изградња репрезентативног и вишенаменског објекта културе.

  После расписивања конкурса за израду идејног архитектонског решења, на којем је учествовало неколико десетина аутора из целе Србије, жири је као најбоље изабрао дело које су урадили Александар Славиковић и Дејан Милетић, дипломиране инжењере архитектуре из Београда.

  Најбоље идејно решење представљено је у нишкој Градској кући, а председник жирија Горан Војводић рекао је да се првонаграђени рад издвојио не само по квалитету и врхунском решењу, већ и начином приступа изради и архитектонским обликовањем.

  „Будући објекат, који је већ добио назив Храм културе Ниша, биће у правом смислу речи културни центар града и језгро свих најзначајнијих дешавања у овој области”, рекао је на промоцији најбољег идејног решења нишки градоначелник Дарко Булатовић.

  – Одмах по усвајању овог изузетног идејног архитектонског решења приступиће се изради техничке документације и разрешења, уколико постоје спорни имовински односи на локацији некадашњег „Нишекспреса” – рекао је на представљању овог идејног решења градски урбаниста Ниша Никола Лечић.

  То је, рекао је он, у плану да се оконча најкасније до средине наредне јесени, како би са завршеним и спремним пројектом почетком наредне године мoгла да се обезбеде велика финансијска средства и, свакако, што пре била започета реализација изградње, рекао је Лечић.

  Како је образлажући ово идејно решење рекао један од аутора архитекта Александар Славиковић, будући центар културе у Нишу имаће поред основне намене и отворен простор, који ће моћи да се користи и ван радног времена објекта, као и хотелске капацитете, изложбене галерије, мање угоститељске објекте и, посебно, видиковац.

  Иначе, жири града Ниша поред најбољег идејног решења наградио је другом наградом архитекте Драгана Марчетића и Милана Максимовића и њиховог сарадника студента Игора Писарића, а трећом наградом тим аутора архитеката у којем су били Даница Станковић, Александра Костић, Војислав Николић, Александра Цветковић, Миомир Васов, Марика Илић и Стефан Стефановски.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com