• Analize I Kolumne

  ЗЕМАЉСКИ ДАНИ ТЕКУ

  Bata Vujić Novi put

  ПЕДЕСЕТ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НА 97,3 МЕГАХЕРЦА

  Прекосутра се навршава 54 године од оснивања и почетка рада Радио Јагодине. Све је почело 23.септембра далеке 1962.године у време изградње ауто пута ,,Братство – Јединство“. После Радио Београда и Радио Ниша, Радио Јагодина је био трећа радио станица у Србији и истински прозор у свет за људе који су живели на подручју Јагодине и Поморавља.

  У више од пола века постојања уткане су бројне награде и највиша признања које су запослени у овом медију освајали захваљујући професионализму, креативности и квалитету који су неоспорно поседовали. Зато и не чуди што су у овом медију и буквално стасале легенде за које су се отимале и радио станице са националном покривеношћу. На сву срећу ти способни и умни људи су своје огромно знање и искуство несебично преносили на своје млађе колеге, знајући да је време неумитни чинилац и да бесповратно пролази.

  Дуго сам размишљао да ли да се упустим у набрајање оних који су оставили неизбрисив траг на фреквенцији 97, 3 мегахерца, али сам одустао плашећи се да некога не изоставим, јер би то данас могло да се протумачи као лоша намера и на милион различитих непримерених начина, а то не желим, јер овај тренутак то свакако не заслужује.

  Radio Jagodina

  У последњих неколико година медији у Србији, па тако и Радио Јагодина су били суочени са судбинским изазовима, непрестано. Живимо у тешким временима која трају и плашим се да ће потрајати. Све се то одразило на људе који су радили у медијима, на њихово надахнуће, размишљање и свеукупни живот уопште, јер је будућност и њихових каријера и медија у којима су радили висила у ваздуху, као балон сапунице чије је пуцање само питање тренутка. И у тим околностима, пуним неизвесности и оправдане стрепње Радио Јагодина је 24 сата дневно емитовао програм и бавио се својом мисијом, јер су људи запослени у овом медију сматрали да то дугују својим слушаоцима и по сваку цену су желели да очувају професионално информисање и достојанство новинарске професије.

  Наша медијска кућа, која поред Радио Јагодине има још два медија Телевизију Јагодина и недељник ,,Нови пут“ у тим и таквим временима била је једна од ретких која је непрестано указивала на мањкавост медијских закона и на све оно до чега ће довести. На жалост у тој и таквој ситуацији изостала је подршка медијских удружења и ресорног министарства, који су се својски залагали да зацртано истерају до краја. Зато ми сада и лицемерно звуче иступи челника највећих и најутицајнијих медијских удружења који сада тобоже критикују медијске законе и све њихове мањкавости, јер имплементација истих није дала очекиване резултате, а моје скромно мишљење је да је највећа одговорност за све што се десило управо на њима.

  Био бих неискрен када не бих рекао да смо имали савезника у локалној самоуправи која је до последњег тренутка док смо били у статусу јавног предузећа редовно исплаћивала зараде запосленима и пружала нам подршку, такође, никада нас није спутавала у нашим настојањима да опстанемо.

  novi put

  На крају десила се приватизација, добили смо новог власника и најстарија медијска кућа у Поморављу је наставила да ради, да извештава у складу са својим могућностима. Тешка је чињеница што су многи који су радили, након узимања социјалног програма остали без ангажовања. Сметале су ми свакојаке приче, шта је било и како је било, зашто су једни ту, а други нису, али разумем све то, јер је данас привилегија у Србији имати посао, нити ликујем, нити ћу икада, јер сам с тим људима годинама јео исти лебац са седам кора.Али се исто тако сећам и свих зборова на којима смо причали о актуелној ситуацији, узимању и неузимању социјалног програма и свему осталом што је обележило те претешке дане. Остали су текстови у ,,Новом путу“ и видео записи како и колико смо се борили са недвосмисленом жељом да сви останемо да радимо.Некима је вероватно толико тешко да су то заборавили и то је сасвим разумљиво.

  Било како било, у петак овај сад Радио Јагодина навршава 54 године постојања и рада. Програм на фреквенцији 97, 3 мегахерца се чује у целом Поморављу, и ако бог да чуће се још дуго, да ли је то успех или неуспех, време ће показати, јер је време било и остало најбољи судија.Свакако, треба узети у обзир и чињеницу да више не постоји Радио Ниш, нити Радио Југославија,као ни многе радио станице које су годинама широм Србије информисале грађанство и исто тако имале богату и другу традицију.

  Наравно, увек ће бити оних који ће рећи ,,па шта они раде, само пуштају музику“, што је релевантан доказ да и не слушају радио. Или оних који ће рећи ,,то је некад био радио, ово сад ни нашта не личи“, што из њихове визуре вероватно и изгледа тако. Мислим да је важно, али то је мој лични став, да је итекао важно што институција као што је Радио Јагодина још увек постоји и што препознатљива фреквенција 97,3 мегахерца није занемела, јер би тек то био неуспех. Срећан рођендан …

  Љубиша Бата Вујић

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com